pijl
  1. Je bent nu hier:
  2. Home
  3. /
  4. Werkgevers

Informatie voor werkgevers

Werk & Ergo is dé praktijk voor ergotherapie en re-integratie in Zwolle en is graag gesprekspartner voor u en uw werknemer.

Een zieke werknemer, wat nu? Het vinden van de juiste interventies om uw werknemer weer duurzaam aan het werk te krijgen is lang niet altijd eenvoudig. Als werkgever draagt u de verantwoordelijkheid voor het optimaal faciliteren van het re-integratieproces van uw werknemers. U kunt hierbij gelukkig gebruikmaken van de expertise van Werk & Ergo.

Doel:
Een zo spoedig mogelijke en duurzame terugkeer van uw werknemer naar zijn/haar eigen (zo nodig aangepast) functie in spoor 1.

Voor wie:
Specifiek voor werknemers met chronische stress-, pijn- en/of vermoeidheidsklachten die verzuimen of dreigen te verzuimen. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan klachten die veroorzaakt worden door een burn-out of chronische aandoening, zoals Long-Covid, CVS, Fybromyalgie, Niet aangeboren hersenletsel of restverschijnselen na kanker.
Goede perspectieven op terugkeer naar eigen werk is een voorwaarde.
Effect:
  • Uw werknemers worden deskundig begeleid en bijgestaan in hun re-integratieproces. Zij worden in staat gesteld zelf de regie te nemen en hun belastbaarheid en werkzaamheden op een verantwoorde manier op te bouwen.
  • U investeert in uw personeel en behoudt expertise op de werkvloer. Tegelijkertijd bespaart u kosten, doordat in veel gevallen kostbare spoor 2-trajecten voorkomen kunnen worden en meer werknemers uit de WIA kunnen blijven.

Enkele feiten op een rij:

  • Van de huidige zieke medewerkers verzuimen 8% als gevolg van psychische klachten, overspannenheid en burn-out. Het aantal verzuimdagen als gevolg van psychische klachten is hoog (bijna 57 dagen) en daarom is 27% van het verzuimvolume daarop terug te voeren.
  • Zo’n 20% van de beroepsbevolking heeft een chronische aandoening en dit aandeel neemt de komende jaren fors toe. In 2030 zal één op de vier werknemers een chronische ziekte zoals kanker, longaandoeningen, diabetes, reuma of hart- en vaatziekten hebben. Dit stelt de SER in een recente publicatie. Veel van deze mensen kunnen en willen blijven werken. Zij hebben er behoefte aan om volwaardig onderdeel te zijn van de maatschappij en werk speelt daar een belangrijke rol in. Bent u hier al goed op voorbereid?
  • De kosten door verzuim zijn hoog: een zieke medewerker kost gemiddeld 405,- per dag (CPB,2020). Daar komen wanneer de re-integratie niet voldoende vordert in het eerste ziektejaar, de kostbare spoor 2-trajecten en financiële risico’s nadien nog bij.
Het is dus zaak om zo spoedig mogelijk na de eerste ziektedag te onderzoeken wat uw werknemer nodig heeft om goed en duurzaam te kunnen re-integreren en dit proces te faciliteren. Werk & Ergo helpt u daar graag bij!


Wat Werk & Ergo u te bieden heeft:

Arbocuratieve aanpak

Aan het werk is een praktisch arbocuratief behandelprogramma, waarin zelfmanagement voorop staat. Het is gericht op een zo spoedig mogelijke en duurzame terugkeer van de werknemer in de eigen (zo nodig aangepaste) functie. Met dit behandelprogramma kan vroegtijdig een zinvolle invulling gegeven worden aan het re-integratieproces van deze vaak complexe groep werknemers, die gemiddeld genomen slechte resultaten boekt bij tijdcontingente re-integratiemethoden. Langdurige klachten resulteren in controleverlies over het eigen leven, wat nog meer stress oplevert en het natuurlijk herstelvermogen van het lichaam belemmert. Deze vicieuze cirkel moet doorbroken worden.

Bij Werk & Ergo is uw werknemer aan het juiste adres, dankzij jarenlange coach- en behandelervaring
en kennis van de onderliggende problematiek.

 

Werknemers krijgen inzicht in hun eigen functioneren en in de factoren die een rol spelen bij hun verzuim. Zij worden gecoacht bij het vinden van een goede balans tussen hun belasting en belastbaarheid en het verantwoord opbouwen van hun activiteiten en werkzaamheden. Daarbij is voortdurend aandacht voor de werk-/privébalans en de kaders die de Wet Verbetering Poortwachter voorschrijft.

Aan het werk is bruikbaar in alle lagen van uw bedrijf of organisatie en kan bij wijze van spreken direct na de eerste ziektedag worden toegepast. Dit sluit aan bij het uitgangspunt van de Wet Verbetering Poortwachter: snel en effectief ingrijpen maakt het verzuim korter.

Preventie

De groep werknemers die het risico loopt op langdurig verzuim wordt met de dag groter. Denk daarbij aan werknemers die altijd maar doorgaan en hun eigen grenzen niet goed kunnen bewaken of werknemers die te kampen hebben met een chronische aandoening. Voor deze mensen biedt Werk & Ergo het preventieve programma Blijf aan het werk, omdat voorkómen nou eenmaal beter is dan genezen. 

Preventie is de toekomst, dus investeren in preventie is een goede keuze!

Het programma Blijf aan het werk kan individueel en in groepsverband worden aangeboden. In het laatste geval gaat het om interactieve en originele workshops waarbij het zelf (h)erkennen en ervaren voorop staat. Om goede interactie te waarborgen werk ik met groepen van maximaal 10 personen. Wat in de workshops zeker aan bod zal komen:

  • Wat hebben we nodig om fit en vitaal te blijven?
  • Hoe reageert ons lichaam wanneer we langdurig overbelasten?
  • Welke klachten geeft dit en hoe hangen deze klachten met elkaar samen?
  • Hoe spelen zintuiglijke prikkels en onze hormonen daarbij een rol?
  • Wat kun je doen om dit weer in balans te krijgen en je belastbaarheid op te bouwen?

Mijn positieve boodschap:

Het is wel degelijk mogelijk om het stuur zelf in handen te nemen en vat te krijgen op je eigen leven en belastbaarheid!
Hoe dan? Het is vooral een kwestie van bewustwording en dingen anders gaan doen.

Gunt u uw werknemers deze ervaring, waarmee zij het roer om kunnen gooien of wilt u overleggen over een individuele casus? Neem contact op voor meer informatie of het plannen van een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Ik sta u graag te woord!