pijl

Waarom re-integreren TOP-SPORT is

ergotherapie_zwolle_dmitrii-vaccinium-ByUAo3RpA6c-unsplash.jpg

Wanneer je werk wegvalt, levert dit op zich al een flinke dosis stress op, waardoor het herstellen er niet makkelijker op wordt. De dag doorkomen thuis is al een hele opgave. En dan moet het re-integreren nog beginnen. Het weer oppakken van je werkzaamheden kan een hele uitdaging zijn en gaat vaak met vallen en opstaan. Dit is logisch als je bedenkt dat re-integreren topsport is: je moet opnieuw leren wat je mogelijkheden en beperkingen zijn en daarmee leren leven. Wanneer terugkeer naar werk erbij komt, wordt de lat elke keer weer wat hoger gelegd zodra je iets kan. Dit kost veel energie, terwijl je energielevel vaak juist ver beneden peil is. Als je belasting (alles wat je van jezelf vraagt) niet in balans is met je belastbaarheid (dat wat je lichaam aan kan), kom je niet verder. Wellicht is het lastig voor je om aan te voelen wanneer jouw grens bereikt is of wil je zo graag opbouwen dat je teveel hooi op je vork neemt en daardoor juist terugvalt in plaats van beter wordt.

De oplossing is gelukkig geen hogere wiskunde, maar vraagt vooral om het aanpassen van je gedrag. Het is zaak om (tijdelijk) te stoppen met overbelasten, dus niet méér te doen dan je lichaam aan kan. Door je reserve-energie eerst weer op te bouwen, kun je je accu weer aan de praat krijgen. De kunst is om vervolgens niet te hard van stapel lopen.

Het is als een elektrische fiets: die moet eerst aan de lader voor je kunt fietsen en hoe ouder of slechter de accu, hoe vaker je hem moet opladen. Als je accu bijna leeg is merk je tijdens het fietsen nog niks, totdat het laatste streepje verbruikt is en je plotseling drie keer zo hard moet trappen. Zo werkt het ook wanneer je worstelt met je energiebalans: je merkt niet of nauwelijks dat de accu bijna leeg is, dus doet gewoon je ding. Totdat je de grens voorbij bent en plotseling heftige klachten krijgt. Je hebt misschien geen idee waar deze klachten vandaan komen, terwijl ze grotendeels logisch en verklaarbaar zijn. Elke behandeling start daarom, naast het inventariseren en analyseren van jou als persoon en je klachten, omgeving en werksituatie, met psycho-educatie. Je krijgt inzicht in jouw dag door middel van praktische tools, zoals tijdschrijven (waarbij je een aantal dagen precies noteert wat je doet, hoe lang dat duurt en hoe zwaar dat voor je is). Als er inzicht is in waar het vooral knelt gaan we aan de slag met energiemanagement. We besteden aandacht aan vragen als: Wat kun je eigenlijk doen op die gammele accu? Hoeveel energie kost een bepaalde activiteit en hoe lang kun je het volhouden? Hoe zorg je dat een activiteit minder energie kost? En als het op is: hoe, wanneer en hoe lang ga je rusten en komt dat rustmoment dan wel op tijd? Door je gewoontes waar nodig aan te passen en voldoende herstelmomenten in te lassen laad je je accu weer op en ga je je beter voelen. Dé voorwaarde om te kunnen starten met terugkeer naar je werk.

Laat een bericht achter - aantal berichten: 0

Bent u de eerste die reageert?



Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf tien in cijfers: